O poveste :

“Un rege isi puse curtea la o incercare pentru un post important. Numerosi oameni puternici si intelepti se aflau in jurul lui. “Inteleptilor – spuse regele – am o problema si vreau sa vad care dintre voi este in stare sa o rezolve.” Îi conduse pe oameni la o usa enorma, mai mare decat vazusera vreodata. Regele le explica :

“Aici vedeti cea mai mare si mai grea usa din regatul meu. Care dintre voi poate sa o deschida ?”

Unii dintre curteni scuturara doar din cap. Altii, care se numarau printre cei intelepti, se uitara la usa mai de aproape, dar recunoscura ca nu pot sa o faca. Cand inteleptii spusera asta, restul curtii consmiti ca aceasta problema este dificil de rezolvat. Un singur vizir se duse la usa. O examina cu ochii si cu degetele, incerca mai multe posibilitati de a o deschide si, in cele din urma, o trase cu o smucitura puternica. Si usa se deschise. Fusese lasata intredeschisa numai, nu inchisa complet, si nimic altceva nu fusese necesar, decat bunavointa de a realiza ceva si curajul de a actiona cu indrazneala.

Regele spuse : “Tu vei primi postul de la curte, pentu ca tu nu te bizui doar pe ceea ce vezi sau auzi; tu iti pui propriile puteri in joc si ai curajul sa risti o incercare.”

(Nossrat Peseschkian. “Povesti orientale ca instrument de psihoterapie”)

Conform DEX, definiţia iniţială a stimei de sine ar fi modalitatea şi viziunea noastră asupra aprecierii propriilor capacităţi şi abilităţi. O imagine de sine bună generează entuzism și energie, iar orice obstacol va fi perceput drept o provocare. Pe de altă parte, o imagine de sine negativă duce la scăderea motivației și a încrederii în propriile forțe.


Iată câteva convingeri pozitive:

Pentru îmbunătățirea stimei de sine folosește-te de tehnici precum:
Am încredere în capacitatea mea de a lua deciziiÎndepărtează gândurile distructive
Am încredere că pot face față provocărilor care îmi apar în viațăTehnica 10 minute: găsește-ți în fiecare zi 10 minute pentru a fi numai cu tine însuți, fără a face nimic
Mă aflu în cel mai potrivit loc pentru a ajunge de aici, acolo unde îmi dorescConcentrează-te pe partea pozitivă
Merit să fiu fericit!Scrie 50 de lucruri care îți plac la tine.

Te invităm să parcurgi împreună cu experții noștri instrumentele de lucru din cadrul modulului II de orientare și consiliere, în vederea măsurării stimei de sine și să beneficiezi în mod gratuit de cele mai bune sfaturi pentru îmbunătățirea acesteia!