Denumirea disciplinei |
Obiective |
Lucrări practice |
Metode de predare |
Practică de domeniu CEPA |
Obiectiv general:
- Să-și însușească cunoștințele referitoare la aplicarea principiilor și metodelor de bază din știința alimentelor pentru soluționarea problemelor inginerești și tehnologice.
Obiective specifice:
- Să asigurare pregătirea tehnologică a absolventului ciclului de licență cu principiile tehnologiei cărnii/ laptelui/ vinului/ berii/ morăritului/ panificației/ produselor zaharoase/ conservelor/ uleiului/ zahărului din punct de vedere a tehnologiilor și utilajelor.
- Să construiască o structură tehnologică de ansamblu.
|
- Practică tehnologică într-o unitate de profil (practică în sistem individual sau organizat) sau într-o stație pilot (în grupe de maxim 7 studenți)
- Descrierea unității : denumire, adresa, istoric, domeniu de activitate, capacitate de producție, profilul producției (structura sortimentală/ grupe de produse), structura unității (spații tehnologice productive și neproductive, spații auxiliare), compartimentarea unității
- Descrierea fluxului tehnologic general de fabricație a produselor în unitate
- Descrierea materiilor prime folosite în producție (denumire, compoziție, acțiune, mod de utilizare, dozaj)
- Descrierea operațiilor specifice fluxului tehnologic de fabricație a diverselor grupe de produse
- Descrierea utilajelor utilizate în procesare. Analiza comparativa cu tehnologiile existente: prezentarea alternativelor tehnologice din literatura de specialitate
- Descrierea activităților zilnice desfășurate în unitatea respectivă
- Opinii/impresii proprii privind activitatea desfășurată în unitatea respectivă (aspecte pozitive, negative, concluzii și recomandări)
|
- Observaţia, explicaţia, conversaţia, problematizarea
- Observaţia, explicaţia, problematizarea, conversaţia
- Explicaţia, conversaţia, problematizarea, studiu de caz
- Descrierea operațiilor specifice fluxului tehnologic de fabricație a diverselor grupe de produse
- Explicaţia, conversaţia, problematizarea, studiu de caz
- Observaţia, explicaţia, conversaţia problematizarea, studiu de caz
- Explicaţia, conversaţia, problematizarea, studiu de caz
|
Practică de specialitate CEPA 1 |
Obiectiv general:
- Să-și însușească cunoștințele referitoare la aplicarea principiilor și metodelor de bază din știința alimentelor pentru soluționarea problemelor inginerești și tehnologice.
Obiective specifice:
- Să asigurare pregătirea tehnologică a absolventului ciclului de licență cu principiile tehnologiei cărnii/ laptelui/ vinului/ berii/ morăritului/ panificației/ produselor zaharoase/ conservelor/ uleiului/ zahărului din punct de vedere a tehnologiilor și utilajelor.
- Să construiască o structură tehnologică de ansamblu
|
- Practică tehnologică într-o unitate de profil (practică în sistem individual) – documentare pentru proiectul de diplomă sau într-o stație pilot (în grupe de maxim 5 studenți)
- Descrierea unității sau a stației pilot: denumire, adresa, istoric, domeniu de activitate, capacitate de producție, profilul producției (structura sortimentală/ grupe de produse), structura unității (spații tehnologice productive și neproductive, spații auxiliare), compartimentarea unității
- Descrierea fluxului tehnologic general de fabricație a produselor în unitate
- Descrierea materiilor prime și auxiliare folosite în producție (denumire, compoziție, acțiune, mod de utilizare, dozaj ) și a materialelor
- Întocmirea schemelor tehnologice (pe grupe de sortimente) și stabilirea rețetelor tehnologice de fabricație (pe sortimente)
- Descrierea operațiilor specifice fluxului tehnologic de fabricație a diverselor grupe de produse
- Descrierea utilajelor utilizate în procesare. Analiza comparativă cu tehnologiile existente: prezentarea alternativelor tehnologice din literatura de specialitate
- Întocmirea bilanțului de materiale pe operațiile fluxului tehnologic de fabricație a diverselor produse
- Determinarea consumurilor specifice de materii prime la fabricarea diverselor produse
- Întocmirea unei schițe a secției de producție cu amplasarea utilajelor
- Descrierea activității zilnice efectuate
- Analiza SWOT privind activitatea desfășurată în unitatea respectivă
|
problematizarea, studiu de caz
problematizarea, studiu de caz
problematizarea, studiu de caz
problematizarea, studiu de caz
problematizarea, studiu de caz
- Explicația, conversaţia, problematizarea, studiu de caz
- Explicația, conversaţia, problematizarea, studiu de caz
- Explicația, conversaţia,
problematizarea, studiu de caz
- Observația, explicaţia, conversaţia
- Explicaţia, studiu de caz
- Explicaţia, conversaţia problematizarea, studiu de caz
|
Practică de specialitate CEPA 2 |
Obiectiv general:
- Să-și însușească cunoștințele referitoare la aplicarea principiilor și metodelor de bază din știința alimentelor pentru soluționarea problemelor inginerești și tehnologice.
Obiective specifice:
- Să asigurare pregătirea tehnologică a absolventului ciclului de licență cu principiile tehnologiei cărnii/ laptelui/ vinului/ berii/ morăritului/ panificației/ produselor zaharoase/ conservelor/ uleiului/ zahărului din punct de vedere a tehnologiilor și utilajelor.
- Să construiască o structură tehnologică de ansamblu
|
- Practică tehnologică într-o unitate de profil (practică în sistem individual) – documentare pentru proiectul de diplomă sau într-o stație pilot (în grupe de maxim 5 studenți)
- Descrierea unității sau a stației pilot: denumire, adresa, istoric, domeniu de activitate, capacitate de producție, profilul producției (structura sortimentală/ grupe de produse), structura unității (spații tehnologice productive și neproductive, spații auxiliare), compartimentarea unității
- Descrierea fluxului tehnologic general de fabricație a produselor în unitate
- Descrierea materiilor prime și auxiliare folosite în producție (denumire, compoziție, acțiune, mod de utilizare, dozaj ) și a materialelor
- Întocmirea schemelor tehnologice (pe grupe de sortimente) și stabilirea rețetelor tehnologice de fabricație (pe sortimente)
- Descrierea operațiilor specifice fluxului tehnologic de fabricație a diverselor grupe de produse
- Descrierea utilajelor utilizate în procesare. Analiza comparativă cu tehnologiile existente: prezentarea alternativelor tehnologice din literatura de specialitate
- Întocmirea bilanțului de materiale pe operațiile fluxului tehnologic de fabricație a diverselor produse
- Determinarea consumurilor specifice de materii prime la fabricarea diverselor produse
- Întocmirea unei schițe a secției de producție cu amplasarea utilajelor
- Descrierea activității zilnice efectuate
- Analiza SWOT privind activitatea desfășurată în unitatea respectivă
|
problematizarea, studiu de caz
problematizarea, studiu de caz
problematizarea, studiu de caz
problematizarea, studiu de caz
problematizarea, studiu de caz
- Explicația, conversaţia, problematizarea, studiu de caz
- Explicația, conversaţia, problematizarea, studiu de caz
- Explicația, conversaţia,
problematizarea, studiu de caz
- Observația, explicaţia, conversaţia
- Explicaţia, studiu de caz
- Explicaţia, conversaţia problematizarea, studiu de caz
|
Practică pentru elaborarea Proiectului de diplomă
CEPA |
Obiectiv general:
- Să-și însușească cunoștințele referitoare la aplicarea principiilor și metodelor de bază din știința alimentelor pentru soluționarea problemelor inginerești și tehnologice.
Obiective specifice:
- Să asigurare pregătirea tehnologică a absolventului ciclului de licență cu principiile tehnologiei cărnii/ laptelui/ vinului/ berii/ morăritului/ panificației/ produselor zaharoase/ conservelor/ uleiului/ zahărului din punct de vedere a tehnologiilor și utilajelor.
- Să construiască o structură tehnologică de ansamblu
|
- Practică tehnologică în sistem individual într-o unitate de profil sau într-o stație pilot – documentare pentru proiectul de diplomă
- Oportunitatea și justificarea temei alese
- Studiu documentar
- Alegerea definitivă a schemelor tehnologice de fabricație cu detalierea parametrilor
- Calculul tehnologic
- Calculul de utilaj
- Managementul calității și igienei în secția proiectată
- Calculul economic
- Partea grafică (minim schița secției proiectate și schița amplasării generale a acesteia; se acordă punctaje suplimentare pentru toate diagramele de utilități, diagrama operațiilor, cronograma utilajelor, reprezentări de utilaje ș.a.m.d.)
|
–
–
–
–
–
–
–
– |
Practică pentru elaborarea Proiectului de diplomă IPA |
Obiectiv general:
- Să-și însușească cunoștințele referitoare la aplicarea principiilor și metodelor de bază din știința alimentelor pentru soluționarea problemelor inginerești și tehnologice.
Obiective specifice:
- Să asigurare pregătirea tehnologică a absolventului ciclului de licență cu principiile tehnologiei cărnii/ laptelui/ vinului/ berii/ morăritului/ panificației/ produselor zaharoase/ conservelor/ uleiului/ zahărului din punct de vedere a tehnologiilor și utilajelor.
- Să construiască o structură tehnologică de ansamblu
|
- Practică tehnologică în sistem individual într-o unitate de profil sau într-o stație pilot – documentare pentru proiectul de diplomă
- Oportunitatea și justificarea temei alese
- Studiu documentar
- Alegerea definitivă a schemelor tehnologice de fabricație cu detalierea parametrilor
- Calculul tehnologic
- Calculul de utilaj
- Managementul calității și igienei în secția proiectată
- Calculul economic
- Partea grafică (minim schița secției proiectate și schița amplasării generale a acesteia; se acordă punctaje suplimentare pentru toate diagramele de utilități, diagrama operațiilor, cronograma utilajelor, reprezentări de utilaje ș.a.m.d.)
|
–
–
–
–
–
–
–
– |